Skip to main content

Už několikrát jsem zde na blogu sdílel pohled úspěšných stratégů na to, co obnáší role plannera. A tentokrát tomu nebude jinak. Nyní se o svůj pohled podělí Kit Altin, která působí jako Chief Strategy Officer v agentuře The Gate London a předtím působila jako Planning Director v Leo Burnett.

Kdo je to planner?

Popravdě je tohle velmi obtížná otázka. Myslím si, že pro většinu stratégů je těžké to vysvětlit svým rodičům. Stratég musí umět spoustu různých věcí, ale předpokládám, že jedním ze způsobů, jak to shrnout, je, že musíte být schopni spojit obchodní cíle klienta (z klientského briefu) s komunikačními cíli (z kreativního briefu), které těm obchodním pomohou.
Je to v podstatě jakási podivná role lepiče, ale ve výsledku jde o vytvoření správné strategie, která pomůže vyřešit problém. Takže ve zkratce lze říct, že stratégové jsou v srdci řešitelé problémů.

5 vlastností dobrého stratéga

Kreativita

Skvělý stratég by měl být určitě přinejmenším trochu kreativní, protože by kreativitu měli vnést do psaní briefu. Když informace mají vyprodukovat práci, která má přinutit lidi, aby něco koupili, přestali kouřit, nebo byli inspirováni ke změně chování, a váš brief a samotné briefování není dostatečně inspirativní, tak nemůžete očekávat, že ve výsledku dostanete dobré nápady. Vaším úkolem je, abyste zažehli v kreativcích skvělé nápady, a to je dost těžká práce, ve které musíte být dobří.

Práce s daty

Dále je třeba dobrá úroveň výzkumu a čtení. Musíte být velmi dobří v práci s hromadou informací, abyste je mohli vzít a destilovat. Veškeré informace je třeba minimalizovat a zjednodušit pro ostatní, kteří nečtou všechny ty výzkumy a studie.

Umění diplomacie

Občas se dostanete do situace, kdy klient něco chce, ale nemusí to být zrovna ta správná věc. Proto je třeba být dobrý v jednání a učit se jednat elegantně a diplomaticky, abyste zajistili, že vznikne dobrá práce, se kterou bude klient spokojen a přinese kýžené výsledky.

Analytik

Jelikož je třeba umět spojit obchodní cíle klienta s komunikačními cíli, tak je nutné neustále sledovat, zda je kampaň efektivní a lidi se zajímají. Musíte být dobří v měření a objevovat nové způsoby měření, které vám pomohou analyzovat efektivitu kampaně.

Zvědavost

Musíte se zajímat o svět kolem vás. Nesmíte sedět v kanceláři a jen si číst knihy. I když v nich může být určitá míra pravdy, tak komunikace mezi lidmi se odehrává ve skutečném světě venku. A pokud chcete, aby vaše práce oslovila lidi ve skutečném prostředí, tak toho musíte být součástí.