Skip to main content

Ariel Tishgart je strategy director v agentuře Leo Burnett Chicago a je to jedna z nejtalentovanějších plannerek. Stojí například za úspěšnou kampaní Van GoghBnb, která posbírala spoustu lvů na festivalu Cannes Lions a v roce 2016 se umístila na první místě v žebříčku nejlepších plannerů. V následujícím článku poznáte její přístup ke strategii, který si za posledních 8 let vypilovala k dokonalosti.

Z jejího pohledu je strategie o rozhodování. Nemůžete přijít se sedmi cestami, musíte vybrat jednu z nich. Vytváření strategického směru nebo strategického řešení je primárně o vyloučení ostatních možných řešení.
Jeden z nejdůležitějších prvků úspěšné strategie je, že má pevný základ postavený na lidské pravdě. Kdo jsou lidé, s nimiž mluvíte, jak se chovají a jak jednají, jaké jsou jejich postoje a co vytváří napětí v jejich životě, které musíte vyřešit a které dokáže vaše značka vyřešit v jejich životě. V opačném případě jen vytváříte hluk ve světě.
Úspěšná strategie je taková, se kterou jsou všichni zajedno. Když Ariel briefuje kreativní tým, tak by během briefingu neměly být žádná překvapení a kreativní tým zcela souhlasí s vaší strategií, stejně jako klient, stejně jako ostatní stratégové a produkční. Takže strategie, se kterou souhlasí každý, je dobrá strategie. Nemělo by se jednat jen o názor stratéga, měla by to být týmová snaha, jak se dostat k silnému point of view a směru pro klienty.
Oblíbená analogie Tishgartové je, že stratégové jsou odšťavňovačem. Získávají totiž spoustu vstupů ve stylu hromady ovoce. Od klientů, ze světa, z kultury, z práce a úkolem stratéga je vzít všechny tyto různé druhy ovoce a vymačkat z nich jejich podstatu. Jedině tak dostanou kreativní týmy ty nejpodstatnější a nejdůležitější části v briefu.
Ariel Tishgart vždycky začne izolovaná od zbytku týmu, aby zjistila, zda dokáže vyždímat problém svým způsobem. Ale nikdy není izolovaná příliš dlouho, protože nikdy nevyjde ze své „jeskyně“ s dokonalým řešením. Z počátku má třeba jen zhotovenou jen polovinu briefu, nebo třeba tři počáteční cesty, tak je rychle vezme do kreativy, aby jí dal kreativní tým zpětnou vazbu a v podstatě zjistila, která cesta je nejvíce baví a dá se rozvíjet dál.
Lidé se Tishhartové vždycky ptají, který typ plannera je, ale existuje tu mnoho typů plannerů. Jsou planneři, kteří se velmi zaměřují na výzkum. Jsou planneři, kteří se intenzivně zaměřují na kulturu. Každý z nich přináší odlišné zkušenosti a znalosti, jak přistupují k práci. Což je jednou z nejoblíbenějších věcí, kterou má Ariel na svém strategickém oddělení ráda. Může zde spolupracovat s lidmi, kteří přemýšlejí úplně jinak než ona.