Skip to main content

Studie WARC o budoucnosti strategie 2018 je založená na globálním průzkumu strategů, která odhaluje disciplínu, jenž potřebuje lepší směrování a výklad, protože konkurence v oblasti strategických služeb roste. O svůj pohled se ve studii podělil i Ben Shaw, Head of Strategy BBH v Londýně.

Když se Evropané vydali na cestu do Nového světa, objevitelé potřebovali naplánovat dva klíčové úkoly: za prvé, jak budou vědět, že jedou správným směrem; a za druhé, když se tam dostanou, kdo jim řekne, kde je poklad? Letošní studie WARC poukazuje, že posádky globální strategie potřebují znát svou roli v tom, jak najít zlato. Ale právě směr a výklad jsou dvě věci, kde mohou stratégové přinést největší hodnotu současnému průzkumu nezmapovaných území.

Neměli bychom podceňovat zásadní úlohu vedení v pouhém poukázání na cestu. I přesto, že se to čím dál více zdá jako věda, tak náš průmysl není ovlivňován pouze velkým počtem vnějších faktorů, ale velký dopad na něj má efektivnost jeho umění.

Buďte kompasem ukazující směr.

V minulosti na tuto chmurnost jsme reagovali rozhodováním prostřednictvím dat, ale zjistili jsme, že dat je tu nejen příliš mnoho, aby se dala správně interpretovat, ale také zde existují různé interpretace stejného datového bodu. K tomu přispívají naši klienti, kteří často mají přístup k ještě více informacím než my – ale složitost vyvolává zmatek. Někdo, někde, potřebuje učinit datovou sadu jednodušší, tak učiní rozhodnutí – to je odpovědnost stratéga.

Buďte překladatelem.

Jakmile víme, kam jedeme, tak musíme zjistit, co udělat, když se tam dostaneme. Ano, došlo k nárůstu krátkodobého plánování, ale to neznamená, že taktické plánování je méně důležité než velkolepé dlouhodobé myšlení. Více kanálů, větší publikum, více příležitostí než kdy předtím – jaké jsou triky, taktiky a dovednosti, které musíme vyhrát v každém z těchto prostorů? Je naivní si myslet, že jeden člověk může dělat všechno, nebo že potřebují jen základní znalosti o každém kanálu. Na více místech musíme poskytnout vedení pro více klientů než kdy předtím, což znamená, že potřebujeme být více ve spolupráci s jinými klienty, stratégy a agenturami, než tomu bylo dříve. Být schopen komunikovat se všemi těmito různými příležitostmi a disciplínami, a pak to vše interpretovat do jednoho plánu – to je také odpovědnost stratéga.

Zvedněte morálku.

A nakonec, oba tyto úkoly sdílejí stejnou společnou hodnotu – zjednodušení. Kompas vám jasně sdělí směr bez všech blábolů kolem a moc dobře všichni víme, že nejlepší tlumočníci nepřekládají doslova, sdělují pouze to, co je třeba říct. Jak mohou stratégové přinést tohle všechno dohromady? S poslední, velmi jednoduchou věcí, která sjednocuje úspěch světově nejvznešenějších objevitelů a témat z WARC studie – lodní morálka. Stratégové jsou nezbytní pro to, aby přispěli k pozitivní náladě posádky a měli by vzít vůdčí úlohu při zastavení vzpoury v těžkých dobách – protože jsou to právě jejich vůdčí schopnosti, které mohou poskytnout naději v bouřlivých mořích.

Zdroj: BBH Labs